СКОРО Тук ще бъде изготвен текст за Промо/Уведомления
ЛогоМарциганица

МАРШРУТ ХИЖА МАРЦИГАНИЦА - ПЕЩЕРА "ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР"

До скоро този маршрут бе почти неизползваем, заради липсата на добре оформена маркировка, но през 2019 г. пътеката бе премаркирана и бяха положени указателни табели.

От хижа „Марциганица“ тръгвате по пътеката за пещера „Добростански бисер“, маркирана с успоредна жълта/зелена маркировка. След пещерата, минавате край красивия връх „Попа“, сред смесена гора се спускате до пейки и маса при местност „Радославец“. До тук от началото на маршрута сте изминали 2.5 км.

На това място пътеката се влива в добре оформен горски път. Табела ви информира, че навлизате на територията на ДЛС „Кормисош“. След 1.2 км (около 20 мин) излизате на открити пространства, в които, на склона пред вас виждате и ловна хижа. Това са големите поляни „Сливу“ (Сливову). Тук бъдете внимателни, защото зелената маркировка се отделя, спускайки се надолу, за да премине край овчарници и да продължи за село Югово и хижа Пашалийца. Вие продължавате по жълтата маркировка, която се отделя в дясно и се движи в посока ловната хижа.

След като направите десен завой, а ловната хижа остане вляво над вас, навлизате в гора. На няколко десетки метра в нея, пътеката се отделя вдясно и надолу от горския път, по който се движите до момента. Бъдете внимателни, защото гората е гъста и трябва да следвате маркировката.

Изминавате 150-200 м. и гората се разрежда, като пътеката започва да се оформя доста по-ясно. Тук е и единствената чешма по маршрута.

След чешмата пътеката оставя равния си терен и започва спускане сред стара букова гора. За около 5 мин преминавате този пасаж и слизате в сухо дере. Правите десен завой и започвате да се спускате по него. Достигайки до козирката на сух водопад, завивате наляво и започвате да се движите почти по равно с леко спускане.

Достигайки до скалните отвеси в североизточното подножие на връх „Логудево“, пътеката изведнъж започва да се спуска доста стръмно. За около 20 мин достигате до малко заравнено пространство, от където имате прекрасна гледка към каньоните на реките „Радославец“ и „Сливов дол“, както и към големия, труднодостъпен водопад, намиращ се над водопад „Сливодолското падало“.

От тук пътеката прави десен завой и започва да вие серпентини сред доста паднали дървета. Моят съвет е да следвате усета си при слизане, защото ако следвате точния коридор на пътеката, ще ви отнеме много време да прескачате всяко паднало дърво. За около 15 мин. се спускате на пътеката за водопада. Тук жълтата маркировка свършва, за да остане само синя. Започвате движение срещу течението на река „Сливов дол“ и след около 10 мин. сте при водопада. Чешми по маршрута – една

Денивелация: – 810 м. (+810 на изкачване)
Разстояние 7.3 км.

Приблизително време за изминаване: 3 ч (5 ч на изкачване)

Маркировка: жълта

 

Трудност: средна (висока на изкачване)